economist-comet1

Föga förvånande har spanska författningsdomstolen dömt till sin egen fördel.

9 november 2014 genomfördes en folkomröstning i Katalonien där 80% röstade för regionens självständighet. Den produktiva regionen skulle därmed kunna genomföra ett euro-utträde och få bukt på den inhemska ekonomin. Men nu har, så klart, spanska författningsdomstolen beslutat att ”regionala folkomröstningar är olagliga”.

Demokratiska processer bör, kort och gott, utgå från dess stake holders och inte dess share holders. Det vill säga: de som själva bor i regionen (inte de som har intresse att styra och bestämma över regionen) skall ha mest att säga till om. Annars skapas en situation där yttre aktörer håller befolkningen av en plats gisslan genom lagar som förnekar dem själva rätten att bestämma över sina egna liv. Detta att jämföra med att förneka en husägare rätten att bestämma färgen på sitt eget hus, eller vilken tid man önskar gå och lägga sig, därför att huset står omgivet av kommunal mark.

Man bör som gemensam grund kunna utgå ifrån att ingen har rätten att bestämma över en annan människas handlingar såvida dessa handlingar inte inskränker någon annans friheter. Det innebär att tvång som får någon att avstå från något de önskar göra, eller, tvingar någon till att genomföra en handling de inte önskar genomföra, är en form av hot, våld eller tvång. Att ogiltigförklara en folkomröstning som den i Katalonien kan med andra ord absolut ses som en handling som tvingar människor att avstå från något de önskar genomföra, och att denna handling inte står i konflikt med andra människors fri- eller rättigheter.

Men så varför blir det då på det här viset i Spanien?

Jo, som så många gånger annars så handlar det om skulder och om ett banksystem på väg ut över ett stup…

Spaniens statsskuld ligger för stunden på cirka 980’668’000’000 euro, eller på 93.9% av dess årliga BNP. Det här är mycket höga siffror och är dessutom bara en del utav – tack vare euro-zonen/europeiska skuldunionen – ännu större skulder.

Lämnar Katalonien Spanien så kommer Spaniens BNP att sjunka mycket drastiskt, då Katalonien ensamt står för 20% utav Spaniens BNP. Det innebär också att Spaniens folkmängd skulle sjunka med ungefär 7.6 miljoner människor (Spaniens totala befolkningsmängd befinner sig på lite över 46 miljoner människor).

Så, för att peka ut det uppenbara: Landets BNP skulle sjunka med drygt 20% och skuldmängden (nästan 1 biljon euro) skulle förbli densamma. Det innebär alltså att ett självständigt Katalonien skulle öka skuldsättningen för varje spansk medborgare, såvida inte hela Spanien gemensamt valde att lämna euro-zonens och bankernas gissel. Men eftersom de politiker som sitter på riksnivå gör detta med egenintresset först – glada åt att få bestämma över så mycket land att de tror sig kunna dölja sin själsliga tomhet – så förblir Spanien (liksom många andra europeiska länder) blott yta och befolkning under egoismens och ockrets kontroll.

http://www.di.se/artiklar/2015/2/25/kataloniens-folkfraga-var-olaglig/