heli1sala1skogsbrand

De italienska och franska specialplanen (6’000 liter vatten) kunde på onsdagskvällen den 6:e augusti, efter stora förseningar, komma upp i luften och bistå de svenska helikoptrarna (500 liter vatten, respektive 1’400 liter vatten) i släckningsarbetet från luften. Planen har varit en viktig och efterlängtad resurs för räddningsledningen, då Sverige liksom sina nordiska grannländer på dessa breddgrader också saknar eget vattenbombningsflyg. Ett beslut som många dock ställde sig frågande till var det man tagit om att neka det ryska specialflygplanet Ilyushin Il-76 som erbjöds utföra vattenbombningarna över Västerås.

vatten
Planet har kapaciteten att fälla 40’000 liter vatten. Det italienska flygplanet har som sagt kapacitet att fälla 6’000 liter vatten…

Räddningsledaren Lars-Göran Uddholm sade sig ha motiverat beslutet med att luftrummet över branden inte hade plats för fler flygplan. Frågan är dock, om nu luftrummet inte rymde alla dessa flygplan, vore då inte ETT flygplan med mer än tre gånger så stor kapacitet än de båda andra flygplanen att föredra? Då skulle brandbekämpningen alltså vara tre gånger så effektiv och flygtrafiken skulle halveras. Låter inte detta beslut konstigt, och kanske kan det låta konstigt just därför att beslutet fattades med andra motiv än de som nämndes.

Hur skulle EU:s sanktioner mot Ryssland se ut utifall Ryssland plötsligt hjälpte ett medlemsland av EU under en brinnande katastrof?

brand
Vi kan alltså helt enkelt gissa oss till att man hellre låter en skogsbrand illa bekämpas än tillåter Ryssland hjälpa när man vill ge sken av att de önskar stjälpa hela västvärlden.

För att få perspektiv på brandens storlek och således också luftrummets storlek där dessa skrytsamt lättmanövrerade plan skall ha haft oförmåga att befinna sig samtidigt (området är för övrigt till stor del evakuerat) trots att detta är en exceptionell händelse som kräver särskilda åtgärder finns här nedanför en bild på brandens storlek i förhållande till Stockholm:

stockholmbrand

Men om man alltså hellre låter en skogsbrand illa bekämpas, skulle Sverige också låta svält och andra katastrofer illa bekämpas hellre än att ta stöd från det svartmålade utlandet? Ja, tyvärr, troligen.